Tietoa sairaudesta

Tärkeää tietää

  • Lupus on ryhmä autoimmuunisairauksia, esim. SLE, DLE.
  • Lupuksen varsinaista puhkeamissyytä ei vielä tiedetä.
  • Lupus on yksi monimuotoisimmista ihmisen sairauksista. Oireet vaihtelevat yksilöittäin. Tyypillisiä oireita ovat esimerkiksi nivelkivut, iho-oireet, poikkeava uupumus (fatiikki) ja kuumeilu.
  • Sairaus ei tartu eikä sitä voi saada toiselta henkilöltä.
  • Sairauteen ei ole parannuskeinoa, mutta useimmissa tapauksissa sitä voidaan hallita menestyksekkäästi aikaisella diagnosoinnilla ja oireenmukaisella lääkityksellä sekä hoidoilla.

Diagnoosit

Lupus voidaan jakaa neljään tyyppiin, jotka ovat SLE (systeeminen lupus erythematosus), ihoon rajoittunut lupus eli DLE (diskoidi lupus erythematosus), neonataali eli vastasyntyneen lupus sekä lääkkeen aiheuttama lupus. Jokaisessa tyypissä on omat erityispiirteensä. Lisää lupuksen moninaisuudesta voit lukea diagnoosit -sivulla.

Hyödyllisiä linkkejä

Harvinainen reuma

Reumaliiton sivuilta löytyvä hyödyllinen sivu, josta saat lisäinformaatiota harvinaisista reumasairauksista sekä lupuksesta. Lisäksi vertaistukikanavia.

Sivustolle

Reuma-aapinen: ravitsemustietoa

Reumaliiton reuma-aapisesta löytyvä kattava artikkeli, jossa käydään läpi ruokavalion merkitystä tulehduksellisissa reumasairauksissa ja systeemisissä sidekudossairauksissa

Lue artikkeli

Reumataudit ja ravinto

Reumaliiton sivuilla oleva artikkeli, jossa kerrotaan ruokavalion yhteydestä erilaisiin reumaattisiin tiloihin.

Lue artikkeli

Ajankohtaista

Vertaistukea vailla?

Vertaistukipuhelimeen voit soittaa
maanantaisin ja tiistaisin kello 11 - 17