Nyt on ilmestynyt uusinta tietoa lupukseen liittyvästä voimakkaasta uupumustilasta eli fatiikista. Tutkimuksen mukaan huomattava osa lupusta sairastavista kärsii tai on kärsinyt siitä. Fatiikki on yleisin tai häiritsevin lupuksen oire. Se on monen eri tekijän summa, joita ovat mm. sairauden aktiivisuus (esim. niveloireet), psykologiset tekijät (kuten ahdistuneisuus, masennus tms.), lääketieteelliset syyt (esim. anemia, hypotyreoidismi, adrenaliinin puutos jne.) ja elinvauriot (mm. munuais- tai sydänongelmat).

Julkaisemme tässä linkin diaesitykseen, jonka on tehnyt reumatologian professori Laurent Arnaud. Esitys on englanninkielinen ja siihen pääset allaolevasta linkistä.

https://maladie-autoimmune.fr/wp-content/uploads/2021/01/Fatigue-Lupus-Laurent-ARNAUD.pdf?fbclid=IwAR32YHSmdXW_4oqIE5ViQL5X48HRByQfBOm1cXMw4DlPIuM9KllDLbm9_cg